Amersfoort 2016

“Wat is jouw lievelingsplek in Amersfoort?”

Hoe kijk je als Amersfoorter naar jouw stad? Hoe beleef je dit? Wat doe je graag en waar? Waar ben je het allerliefst? Wat is jouw lievelingsplek? Waar liggen dierbare herinneringen? Samen met vijftien prominente en bekende Amersfoorters is kunstenaar Jaap Broersma gestart aan een bijzonder lokaal avontuur. Zelf is hij woonachtig in Amsterdam, maar door zijn in Amersfoort wonende zus is hij vaak in Amersfoort. Zo ontstond er meer en meer nieuwsgierigheid naar en binding met onze stad.

Het project Oogopslag Amersfoort is bedacht en begonnen. De vijftien zijn bekend. Wat gebeurt er nu? Jaap schildert allereerst van onze vijftien stadsgenoten hun ogen. Best groot. Op een doek van een meter bij veertig centimeter. Dat is voor de schilder veel heen en weer lopen om op afstand te bezien of het goed wordt. Jaap kiest voor de ogen die Amersfoort in kijken: “Wat is het meest sprekende aan een gezicht? Vreemd genoeg is dat niet de mond. Mensen herkennen een gezicht vooral aan de ruimtelijke verdeling tussen de ogen en de neus. Reden voor mij om de ziel van het gezicht – de ogen – aan een nader onderzoek te onderwerpen. In het project ‘De Oogopslag Amersfoort ’ wil ik de meest kenmerkende onderdelen van een gezicht optekenen en schilderen.”

Van vijftien Amersfoorters worden tussen nu en medio mei/juni 2016 de ogen geschilderd. Daarnaast voert Jaap gesprekken. Bovendien worden naast de 15 “portretten” van de bekende ogen hun 15 lievelingsplekken en/of momenten in Amersfoort vastgelegd op linnen. Dat kan zomaar de favoriete visstek van De Flint Directeur, Harold Warmelink zijn. Of een bijzonder moment van Willemien Meershoek als Directeur van Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort. Wat denk je van René Slotboom van Motiva Straatadvocaten en wat hij mee maakt?

Tussen nu en halverwege volgend jaar houdt Jaap Broersma je op de hoogte van zijn Amersfoortse avontuur. Volg Jaap via www.jaapbroersma.nl of via Facebook “JaapBroersma”. Oh ja, de locatie van de expositie die medio mei/juni 2016 zal worden gehouden om de oogopslagen en lievelingsplekken- en momenten in de vorm van 30 schilderijen te delen (met iedereen die dat wil) zal later bekend worden gemaakt.