Oogopslag

Project beschrijving: De Oogopslag

Wat is het meest sprekende aan een gezicht? Vreemd genoeg is dat niet de mond. Mensen herkennen een gezicht vooral aan de ruimtelijke verdeling tussen de ogen en de neus. Ook gecomputeriseerde herkenningsprogramma’s zijn op deze verhouding gebaseerd. Reden voor mij om de ziel van het gezicht – de ogen – aan een nader onderzoek te onderwerpen. In het project ‘De Oogopslag’ wil ik de meest kenmerkende onderdelen van een gezicht nader optekenen en schilderen. Het zijn deelportretten van vrienden en bekenden, maar ook beroemdheden en mensen die ik op straat tegenkom, zullen model staan. Via hun foto wel te verstaan. De ogen worden ingebed in het gezicht en moeten daar een relatie mee hebben. Een doorgroefd gezicht heeft een andere tekening dan een meisjesportret en dat uit zich in de wijze van schilderen en het kleurgebruik. Het wordt een project zonder einde, want er zijn zo’n zeven miljard mensen op deze wereld. Dat maakt veertien miljard ogen. Ik kan mijn tijd vooruit.

 


Creativiteit

Creativiteit

Het is lastig; elke week een nieuw schilderij bedenken en ontwerpen. Wat moet er nu weer op het doek? Wat is het verhaal dat ik wil vertellen en waar haal ik mijn inspiratie vandaan? Sommige kunstenaars hebben daar geen moeite mee. Ze zitten voor een leeg doek en aan het einde van de dag heeft zich daar een verhaal op vastgezet, dat de volgende dag aan een nieuwe episode begint. Het verhaal verandert elke dag, maar bouwt wel voort op de onderlagen. Het is een zoekend proces, dat ophoudt als de kunstenaar er een einde in ziet. Dan begint de ontdekkingstocht van voren af aan, op een nieuw doek. Ik ben wel jaloers op de mensen die zo te werk gaan.

 

Zelf ben ik begiftigd met een beperkt reservoir aan creativiteit. Ik moet dat inzetten in tijd en op een manier, waarbij ik het maximale effect sorteer. Daarom stop ik mijn werk in series en maak er een project van. Ik bedenk wat ik wil gaan doen en waarom, zoek materiaal op internet en in boeken en krabbel schetsboeken vol om te kijken waar mijn ontdekkingstocht naartoe gaat. Vervolgens begint mijn reis op doek. En dan, na maanden en twintig schilderijen verder, weet ik waar ik uitgekomen ben. Creativiteit is daarbij het startknopje van mijn kunstenaarsvehikel, maar de motor is vooral het ambacht. Ik heb ook een Tom-Tom – mijn schetsboeken – maar vaak zet ik die halverwege uit. Zo blijft het wel spannend om te zien waar mijn reis gaat eindigen, maar minder avontuurlijk dan de kunstenaar die gewoon een eind gaat rijden.

De Oogopslag is mijn volgende project. Ik ben benieuwd wat al die ogen mij gaan brengen.

Wilt u een oogopslag laten maken?

Neem dan hier contact op!

Pin It on Pinterest