Harlingen 2017

Op zoek naar de stad

Wat kan iemand vertellen over Harlingen, gelegen aan de Waddenzee, vooral bekend uit toeristengidsen en natuurlijk de boot naar de eilanden? Het is het vertrekpunt van duizenden gasten die elk jaar zo snel mogelijk door de stad rijden, op zoek naar een parkeerplaats om daarna de boot te nemen naar Terschelling of Vlieland om Oeral te ondergaan of te verbranden op Stortemelk. Dat maakt Harlingen tot een ‘hub’, een sluis van het vaste land naar de vakantie aan het strand, een doorvoerroute. Soms is Harlingen een eindpunt. Het spoor houdt op bij Harlingen-Haven. En soms is Harlingen het begin. Dat is het geval voor iedereen die er geboren is, zoals de schilder Jaap Broersma. Hij vertrok er zo’n dertig jaar geleden om te gaan studeren en op andere plekken in de wereld een leven op te bouwen. Nu keert hij terug om te zien wat er van zijn geboorte- en jeugdstad is geworden. Daarbij stelt hij zich de vraag: is Harlingen nog ‘mien stadsje’ voor de mensen die er wonen?

Schetsend, schilderend en schrijvend verkent Jaap Broersma als een troubadour de stad. Hij schildert de mensen die er wonen en tekent hun verhalen op. Portretten werkt hij uit in zijn atelier, waarbij hij inzoomt op de ogen. Verhalen verwerkt hij in zijn columns in de Harlinger Courant. In gesprekken met inwoners komen vaak speciale plekken in de stad ter sprake; opmerkelijke plaatsen, omdat ze net niet passen in het beeld, omdat ze juist kenmerkend zijn voor de stad of omdat ze herinneringen oproepen. Ook deze plekken schildert Broersma, zodat er drieluiken ontstaan: gezichten, verhalen en favoriete plekken van stadsgenoten. Op die manier rijgt zich een persoonlijk en beeldend verhaal aaneen van een stad, gezien door de ogen van haar bewoners.

Wekelijks publiceert Jaap zijn columns in de Harlinger Courant (vrijdag editie). De tentoonstelling “Broersma treft Harlingen” opent op 12 november in museum Het Hannemahuis te Harlingen.