Spielerei

IMG_0048

Twee jongens spelen Saccomazzone in de tuinen van Boboli. Het lijkt me een ingewikkeld spel. Beiden zijn geblinddoekt en raken met één hand een steen aan. Dat moet. Degene die loslaat heeft verloren. De linker figuur heeft een stok in zijn hand en de rechter kruipt bijna onder hem door. Aan de lach op hun mond te zien hebben ze er beide schik in, dus het zal geen dodelijke afloop hebben. Ik gok erop dat de een de ander moet raken, maar weten doe ik het niet. Hier eindigt mijn kennis van het spel.

De jongens zijn doorgewinterde spelers en staan al een half millennium te exerceren. Exact. Het beeld stamt uit 1516 en is een coproductie van Orazio Mochi en Romolo Ferrucci detto del Tada. Ik weet niet waarom er twee beeldhouwers voor nodig waren, maar het lijkt me een gezellig project te zijn geweest. Teamsport zogezegd. Je komt niet vaak spelende figuren tegen op Florentijnse sokkels. Maar brood en spelen zijn een Romeinse uitvinding, dus zo raar is het niet dat een spel vereeuwigd wordt. Het is een luchtig intermezzo tussen alle beelden van hotemetoten en mythische figuren die iemand het hoofd afhakken. Er staat een hoop ellende op die sokkels, als ik erover nadenk. Waarom is dat toch?

Florence heeft een kleinduimpjescomplex. De beelden van David laten zien dat een simpele herdersjongen een reus kan doden. Het was een soort Pokemon hype in de Florentijnse Renaissance. Niet alleen Michelangelo, maar ook Donatello, Verrocchio en een schare volgelingen hebben zich eraan gewaagd. Hun Davids zijn door de hele stad te zien (check ook het Bargello museum!). De Davidfiguur is een ferme waarschuwing aan alle steden en landen die groter zijn dan Florence. Ken je die waarschuwing van Bush nog? Do not mis-understimate me! Daarnaast is Judith, die het hoofd van Holofernes afsnijdt, een populair thema. Het onderstreept dat je met vrouwelijke list een sterke tegenstander kunt overwinnen. Steek die maar in je zak, Rome, Milaan en Napels! En dan heb je nog Perseus, die Meduza de strot afsnijdt. Maar dat had iets te maken met het verraad van de Medici’s. Ook populair in het straatbeeld.

De beelden van Florence lezen als verkeersborden. Ze waarschuwen, geven richting en manen tot voorzichtigheid. Maar het is allemaal even bloederig. Geef mij maar die gozers die Saccomazzone spelen. Het is een spannende momentopname (wie, wie gaat er winnen???) en er gaat niemand dood. Bovendien staat het in de schaduw, wat verdomde handig is in juli.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *