Pierlala

Harlingen heeft een nieuwe pier. Dat is een gebeurtenis waar ze in Scheveningen heel opgewonden van zouden worden, maar hier valt het wel mee. Van der Valk Hotels is ook nog niet aan het bouwen geslagen. Nu moet gezegd; de pier is niet heel erg groot, hij is van plastic bovendien en bij eb ligt hij gewoon op het strand.

Er zijn nog twee pieren in Harlingen. Die houden golven tegen en daardoor is het veilig in de Willemshaven. Je kunt er ook op, helemaal naar het einde lopen en daar het meisje van je dromen kussen. Welke Harlinger heeft dat niet gedaan? Die pieren liggen als twee armen liefdevol om de stad heen en beschermen haar met bazalten tederheid.

Maar nu pier nummer drie. Ik trof hem deze week aan bij eb. Lag ie daar, helemaal in zijn blootje op het strand, eindigend in het niets. Een gezin had bezit genomen van de pier. De vader lag als een zeeleeuw op de rand uit te buiken en moeder was druk in de weer met haar telefoon. De kinderen, twee meisjes en een jongen, waren uitgewaaierd. De meisjes hadden elk een stuk strand gevonden om uit te scheppen. En de jongen stond op de uitkijk. Aan het einde van de pier. Neem van mij aan, op die pier was niets te doen. En zeker niet aan het eind. Er stond geen meisje om gekust te worden. Zelfs geen zeemeermin.

Ik had wel met de jongen te doen. Uitgebluste vader en telefonerende moeder. Twee zussen met een schep in de weer en hij maar wachten. Aan het einde van de pier. Geen meisje in de buurt. Nou ja, die rotzussen dan.

En toch is het een mooie pier. Ik bedenk me dat we dat vroeger helemaal niet hadden. Ook geen strand trouwens. Het was direct het water in en zwemmen naar het vlot. Daar klom je dan op en zat je totdat het koud werd. Moest je het hele eind weer terug. Maar dat hoeft dus nu niet meer. Gewoon de pier aflopen en dan hopla, zit je midden in de Waddenzee.

Treffend vond ik vooral het bordje “verboden te duiken”. Daar hebben een paar mensen lang over nagedacht, denk ik. “Nuver” bij een pier die op het strand ligt. Maar misschien biedt het een andere aanblik bij vloed. Volgende week nog maar eens kijken.